субота, 08. децембар 2012.

FLOSS vs Srbija

Imajući u vidu poslednje vesti, koje svedoče o skorom postizanju dogovora Vlade Republike Srbije i kompanije Microsoft iz Redmonda, Sjedninje Američke Države mi, slobodni građani Srbije, korisnici FLOSS softvera na ovakav potez ne možemo da ćutimo. Zato smo smislili plan!
Večernje novosti

Kao što slika jasno svedoči, osnovu saradnje ova dva entiteta, malog Davida (Vlada Srbije) i velikog Golijata (Microsoft, u vlasništvu Bila Gejtsa) imaju za ideju sarađavati! U konrektnom slučaju to izgleda otprilike ovako, kao kad bih se ja, slobodni građanin ugovorom obavezao da se sa imaginarnim Tomom X;  da nas dvojica sarađujemo na proizvodnji njegovog kupusa, koji Tomo sa promenljivim uspehom gaji par decenija. Osnov za potpisivanje krovnog ugovora između mene i Tome je naš prethodni ugovor koji smo potpisali a koji predviđa da nas dvojica zajedno razvijamo njegov kupus. Ovaj novi ugovor će propisati ulove pod kojima ću ja jesti njegov kupus i koju cenu  ću platiti za njega čime se moja uloga u razvijanju završava. Kupus je i dalje Tomin, a Tomo zadržava pravo da mi bilo kad u budućnost propiše uslove i cenu kupusa. Idiotski, zar ne, mi razvijamo zajedno njegov kupus,  tako što mi ga prodaje, a ja ga plaćam a mi smo naprasno partneri, a ne kupac i prodavac kako je prirodno.

Ista stvar je sa softverom, softver je Microsoftov, a Srbija će ga plaćati, a zajednički razvoj ti se svodi na sledeću nepoznanicu:

KOLIKO ĆE TAČNO; U DOLARIMA; SRBIJA UGOJITI BANKOVNI RAČUN BILA GEJTSA!
KAKVA JE TAČNO ULOGA SRBIJE U "ZAJEDNIČKOM RAZVIJANJU" OSIM ČINJENICE DA TREBA DA ISTOVARUJE DOLARE I UZIMA WINDOWS
MORA LI SRBIJA BAŠ DANAS; U JEKU NEZAPAMĆENE KRIZE KAD HILJADE GRAĐANA SASTAVLJA JEDVA KRAJ SA KRAJEM DA GOJI BANKOVNI RAČUN BILA GEJTSA, A MOŽE SASVIM LEPO DA UŠTEDI NA TOME?

To je tačno tako jednostavno.

Zašto je Srbija uopšte u ovakvoj situaciji gde se danas nalazi je duga i tužna priča, u koju su uključene generacije političara, akademskih i univerzitetskih umova, pitoreskna plejada domaćih bizmismena i wanabe tajkuna i gromoglasno ćutanje intelektualne javnosti.

Tako ti je to kad zagrebeš malo ispod površine.

Ali ima jedna stvar, prethodni dogovor ovakvog tipa sa kompanijom Microsoft je vodio i završio Zoran Đinđić. Njegovi naslednici, a po pravilu im puna usta zakljinjanja da slede njegov put nisu uradili ništa slično, već su dopustili da Zoranov dogovor istekne i da se Srbija nađe u nelegalnom stanju (što nije loše samo po sebi, samo ilustruje kvalitet njegovih naslednika) I sada nakon nekoliko godina takvog stanja pojavi se on - Rasim Ljajić, ministar u  Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine, telekomunikacija i informacionog društva. Dakle hronološki - Đinđić pa on.

Zašto je ovakav dogovor štetan po građane Srbije?

Ministar Ljajić ( daljem tekstu - krivac) za vreme svog mandata propustio je da uradi upravo ono što su njegovi prethodnici takođe propustili - da povede Srbiju u pravcu alternative, pre svega FLOSS projekata mada postoji od Microsofta daleko ubedljivije vlasničko rešenje. Krivac nije pokazao elementarnu radoznalost (koju svaki kupac bilo koje robe u prodavnci ima, pa kako?) i da istraži ima li pamet ovog sveta alternativu Microsoftu. Da je pitao makar obaveštene saradnike, babe na pijaci, akademsku elitu, saznao bi da postoji. Ipak se krivac rešio da našu državu, posledično i društvo, informatički stavi u podređen položaj jednoj kompaniji.
Taj položaj osim neizvesne količine novca  koja će biti isporučena Microsoftu, čini još jednu štetu ovom društvu, vezivanjem ruku svih informatičkih činilaca u zemlji za jednu platformu koči napredak ove zemlje, koji direktno zavisi od volje Microsofta, onemogućuje efikasnu alternativu Microsoftu i dovodi Microsoft u apsolutni monopolski položaj, nezapamćen u istoriji monopola u ljudskom društvu. Nemicrosoft rešenja ne postoje za Srbiju.

Zašto se krivac nije opredelio za pristup koji praktikuju odgovornije države i političke elite; zašto se makar ne pokušava razvoj domaćeg softvera za većinu banalnih poslova koje državna adminstracija informatički ima, pa se umesto skupih MS rešenje ne razvijaju i implementiraju FLOSS besplatna rešenja koja su, na svaki način dobar način da se uštedi velika količina državnog novca, te se on preusmeri na pametnije potrebe? Taj pristup mnogi praktiju, samo krivac ništa, on bi da kupuje.

Zašto to radi gospodin Krivac?

Ne znam, li mogu da naslutim, tokom ove kacije bavićemo se intenzivno tim pitanjem, Kako smo mi, aktivisti FLOSS-a, informatički pismeni, i vladamo internetom, posedujemo bogatu arhivu iz života i rada krivca, nesumnjivo smo u stanju da zaključimo zašto.

Kako TI možeš da pomogneš?

Uključi se u akciju, za početak, budi deo tima za pritisak. Tvoja je obaveza, ukoliko pristaješ, da objavljuješ na svom blogu, Facebook-u, gde god možeš: pogodne tekstove gde ćeš ostale da upozoravaš da nas Rasim Ljajić poklanja Bilu Gejstu. Ti bologovi i postovi se imaju ponavljati ciklično, ukoliko nas je 300, a gruba procena tvrdi da nas je toliko, imaš obavezu da objaviš makar jedan tekst u 3 dana, što će dnevno rezultirati sa 100 tekstova o ovome. Dalje, prijavićeš se na mail listu ili drugi zgodan alat koji će se akcija koordinisati i odakle ćeš dobijati dnevne informacije o krivcu i njegovim aktivnostima, kako bi ga na najpogodniji način javnost podsećali da postojimo i šta hoćemo. I za kraj učestvuj javno u donošenju odluka o akciji, i pravcu kojim akcija ide.
Pokušati probiti se do mainstream medija i osvetliti u javnosti namere vlasti. Ko ima lične kontakte, da ih da na raspolaganje akciji - divno, ostatak medija animirati samom snagom akcije.

Ciljevi

1. Razbiti apsolutnu dominaciju Microsofta u državi Srbiji
2. Naterati Ministra da javno, transparentno, obavlja posao za koji je izabrano i da unapred objavi detalje ugovora, pogotovo cenu
4. Zašto ova država ne preduzima ništa da podrži slobodan softver, već stalno, iznova i iznova trči i kupuje od jedne jedine kompanije?
4. Širiti svest da je Microsoft u apsolutno domininatnom monopolskom položaju i da je to pogubno za razvoj društva
5. Na kraju zdravorazumski cilj - pitanje: Zašto kupujete licence iako postoji besplatan softver!

Idemo da radimo, svi, jer je odsudna bitka, ako ne uspemo, nova prilika je za 5-6 godina, a tada meni, a ni tebi- neće biti ni važno više.

Нема коментара:

Постави коментар