петак, 1. април 2011.

Blogoakcija 1000 ždralova

Pozivamo sve blogere da u skladu sa svojim mogućnostima pomognu akciju pravljenja origami ždralova u Beogradu u znak solidarnosti sa narodom Japana.
Legenda o Ždralu

Tokom istorije, ptice su doživljavane kao životinje posebnih vrednosti i tovarene su značenjima često izvedenim iz legendi i priča koje su preživele tokom mnogih generacija. Ždral može biti ubedljivo najstarija ptica na Zemlji; postoji fosilni dokaz da su egzistirali preko 60 miliona godina. Grčki i rimski mit nastojao je da prikaže ples ždralova kao ljubav radosti i proslavljanje života. Obično se ždral smatrao pticom Apolona, boga Sunca, koji se oglašavao u proleće i svetlošću. Kroz celu Aziju, ždral je bio simbol sreće i večne mladosti. U japanskoj, kineskoj i koreanskoj tradiciji ždralovi važe za dobru sreću i dugovečnost zbog svojeg basnolikog života raspona od hiljadu godina.

Postojeći u petnaest vrsta koje naseljavaju pet kontinenata, najveličanstveniji je Japanski Ždral koji je stojeći visok gotovo pet stopa (cca 1,5 m) sa svojim rasponom krila od preko šest stopa (cca 1,8 m) i svojim belim telom okrunjenim crvenom krunom. Japanci se obraćaju ždralu kao „ptici radosti“; kinezi kao „rajskom ždralu“ verujući da su bili simboli mudrosti. Verovalo se da su moćna krila ždrala bila u stanju da prenesu duše gore u raj i da nose ljude do viših nivoa duhovnog prosvetljenja. Tokom vremena, ždral je takođe evoluirao kao omiljena tema tradicije savijanja papira – origamija. Rečeno je da hiljadu savijenih ždralova, svaki za po jednu godinu njegovog života, omogućava ispunjenje želje.

Nedugo nakon završetka Drugog svetskog rata, savijeni origami ždralovi takođe su došli da simbolišu nadu za mirom posredstvom Sadako Sasaki i njene nezaboravne prič
Ždral
e o istrajnosti. Sa dijagnostikovanom leukemijom, nakon što je bila izložena radijaciji posle bombardovanja Hirošime, Sadako je odlučila da presavije 1000 ždralova u nadi da povrati dobro zdravlje, sreću i svet večnog mira. Iako je završila 644 pre nego što je umrla, njen razred savio je preostalih 356 da joj oda čast. U Parku mira u Hirošimi, podignuta je skulptura u spomen njenom snažnom duhu.

Danas ova praksa savijanja 1000 ždralova predstavlja oblik iscelenja i nade tokom izazovnih godina. Nakon događaja od 11. septembra 2001. godine, kao gest podrške i oporavka, na hiljade ždralova bili su presavijeni i povezani zajedno u lance i poslani vatrogasnim i policijskim stanicama, muzejima i crkvama širom Njujorka.

Tradicionalno, jata 1000 ždralova su nuđena svetinjama ili hramovima sa molitvom, baziranom na verovanju da će trud savijanja tako velikog broja ždralova sigurno biti nagrađen. Lanci se često daju nekome ko pati od bolesti, kao molitva za njihov oporavak, kao želja za srećom i kao izraz simpatije i mira. Tokom vremena često izgovarana molitva majki koje su tražile zaštitu ždralova glasila je:

„O jato rajskih ždralova
Prekrijte mi dete svojim krilima.“


ŽdralSvaka pomoć se prihvata. Za početak bi bilo dobro da se jave oni koji se bave origamijem ili barem znaju nekog ko to ume. Pokažimo da saosećamo sa ljudima u Japanu, poželimo im sreću i pošaljimo ljubav i pozitivnu energiju.
Nadamo se da će medijska kuća B92 pomoći ovu akciju, te pozivamo moderatore da se uključe u organizaciju.
Ako znate nekoga ko bi mogao da pomogne organizaciji ove akcije, nemojte se ustručavati. Samo napred. Hajde da ovo naše druženje proširimo na ovaj način.

Dodatak: Mene je jedna vest danas impresionarala, kako list "Danas" prenosi Japan, uprkos svega nastavlja finansijsku podršku Srbiji u projektima koji su započeti. Ostao sam bez reči.

1 коментар:

  1. Анониман5. мај 2011. 08:48

    Zdravo Uroše, vidim da si vredan na blogu :).

    Želim prvi put da stavim Linux ako drugi OS na komp i malo da ga provozam. Inače furam Windows, a znam Unix i VMS.

    Mnogi mi savetuju Mint distro kao početniku, jer je napakovan aplikacijama i jednostavniji od Ubunta. Šta ti misliš? Čitam te na B92 blogu...

    Hvala ;).

    ОдговориИзбриши